Relatie en individuele therapie
 
Relatie en individuele therapie

Relatietherapie (Systeemtherapie)

Gezin op het strand

Relatie- of gezinstherapie zijn vormen van psychotherapie. Het kenmerk van relatie- en gezinstherapie is dat u samen met uw partner en / of kinderen in therapie gaat.
Centraal in de sessies staan de problemen van één of meer betrokkenen: uzelf, uw partner of één van de kinderen bijvoorbeeld.
Een ander woord voor relatie- of gezinstherapie is systeemtherapie.
Het wordt systeem therapie genoemd, omdat de thuissituatie gezien kan worden als een "sociaal systeem".
U maakt zelf deel uit van verschillende systemen. Voorbeelden van deze systemen zijn: het gezin, het werk, de sportclub, de kerkgemeenschap en de school.
Met de mensen uit deze systemen heeft u contact. Soms heel intensief, soms zijn het oppervlakkige relaties.
Het gezin is voor de meeste mensen het belangrijkste systeem. Dit kan het gezin zijn waar u bent opgegroeid, maar ook uw eigen gezin met uw eigen partner met of zonder eigen kinderen. Relatie- en gezinstherapie zijn de meest bekende vormen van systeemtherapie, maar ouderbegeleiding en individuele systeemtherapie is ook mogelijk.

Waarom relatie- of gezinstherapie?

Familie

In het systeem waarin u leeft komen spanningen en problemen voor.
Dat is natuurlijk normaal. Zolang u het samen oplost is er niets aan de hand, maar als u er samen niet meer uitkomt is het verstandig eens na te denken over relatie- of gezinstherapie. Deze therapie kan u helpen met het oplossen van het probleem.
Als gevolg van problemen binnen uw systeem kunnen partners en / of gezinsleden last krijgen van depressies, angsten of ander(zeer) problematisch gedrag. Als er een verband bestaat tussen de klachten en de partner en /of gezinsleden, kan relatie- of gezinstherapie een goed hulpmiddel zijn om deze klachten op te lossen.
De therapie is een samenwerkingsproces van therapeut en cliënten: samen onderzoeken welke problemen worden ervaren, welke veranderingen gewenst worden en wat de meest passende weg is om tot die verandering te komen. Er is natuurlijk geen eenduidig succes-model voor relaties en het opvoeden van kinderen. Elke keer moet opnieuw ontdekt worden wat werkt bij dit kind, deze mensen, deze relatie in deze cultuur. Het leren kennen van en omgaan met kwetsbaarheden en krachten van mensen is wel een belangrijk uitgangspunt.
Jaren van wetenschappelijk onderzoek bevestigen dat systeeminterventies zoals gezins- en relatietherapie effectief zijn bij vele psychische problemen van kinderen en volwassenen en bij relatieproblemen.

© 2008 - 2019 - Relatie en Individuele Therapie | Website: voorloper.com

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van de website geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

akkoord